Fråga facket Fråga facket

Oreglerad arbetstid, skiftarbete & hälsa

Hur påverkar oreglerad arbetstid och skiftarbete vår hälsa egentligen? Att vända på dygnet, att vara ledig när andra jobbar, är det en bra sak för dig som människa? Vilka regler gäller och vem har ansvar för att se till att du mår bra, inte bara på jobbet? Här får du reda på vad som gäller!


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Målgrupp: Skyddsombud/arbetsmiljöombud, ledamöter i skyddskommittéer, huvudskyddsombud, regionala skyddsombud, fackligt förtroendevalda samt chefer/arbetsledare.

Innehåll: Hur påverkar oreglerad arbetstid och skiftarbete vår hälsa egentligen? Att vända på dygnet, att vara ledig när andra jobbar, är det en bra sak för dig som människa? Vilka regler gäller och vem har ansvar för att se till att du mår bra, inte bara på jobbet? Här får du reda på vad som gäller!

Med utgångspunkt från den egna arbetsplatsen arbetar du under kursen med olika lagar och förordningar som styr arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Det är alltid arbetsgivaren som är ansvarig för att lagar och regler följs, men som fackligt skyddsombud på olika nivåer har du möjlighet att bidra, förbättra och undanröja risker. Du kommer under kursen att jobba fram en handlingsplan för hur ni kan arbeta vidare på den egna arbetsplatsen för att skapa en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar med oreglerad arbetstid, eller skiftarbete. Hur ni genom att använda befintliga lagar och regler kan få dig och dina kollegor att må bra på jobbet och i livet i stort. 

Kurslängd: 8 timmar fördelat på en heldag.

Ekonomi: Den anmäldas företag står för deltagaravgiften.

Intresseanmälan: Är du intresserad av att gå en arbetsmiljöutbildning, klicka här för att fylla i formuläret.
OBS. Nu kan du ansöka digitalt till de fackliga kurserna på Ädelfors folkhögskola. Gå till www.adelfors.nu. Du slipper all pappershantering, din ansökan går fram omedelbart och en bekräftelse skickas direkt till din mail. En digital ansökan är dessutom miljövänlig och säker.

Ledighet söks i enlighet med Förtroendemannalagen (FML) 6-7§§.