Vad är det första du vill ta tag i som EU-parlamentariker?
- Att sätta hårt mot hårt mot arbetslivskriminaliteten. Den ställer till med mycket skit. Vi måste göra det svårare för kriminella företag att fuska och de måste straffas hårdare.
Hur ska det gå till?
- Jag tänker mig max två underentreprenörsled och det ska gälla i hela EU. Sen är det viktigt att huvudentreprenören är ansvarig för löner och arbetsvillkor i hela kedjan.
Du har redan tidigare lyckats med konststycket att få till en europeisk nollvision för dödsfall i och av arbetet. Vad har hänt i den frågan?
- Jo, det första steget är taget, men vi måste göra verklighet av nollvisionen. Det behövs skarpare skydd mot farliga kemikalier och ensamarbete, men också skydd mot arbetsgivare som trakasserar eller bränner ut de anställda.
När vi kommer in på arbetsmiljöfrågor och påföljder så fnyser han och skakar på huvudet.
- Alla är överens om att ingen ska bli sjuk eller dö på grund av sitt jobb, men i verkligheten är det i dag dyrare för ett företag att tappa bort mejl-listan än att utsätta sina anställda för livsfara. Det är sjukt på riktigt.
På frågan om hur han tänker kring miljöfrågan svarar han att samhället måste garantera billig el så att klimatomställningen funkar för vanligt folk.
- De med lägst inkomster och de största avstånden kan inte bära kostnaden, klimatomställningen måste vara rättvis. De som släpper ut mer och har mer ska också betala mer.
Arbetslivets villkor och klimatfrågan är stora frågor, EU påverkas också av det som sker i omvärlden, mest påtagligt är kriget i Ukraina.
- EU måste hålla samman mot Ryssland. Det är inte bara en solidaritetsfråga. Mänskliga rättigheter är en facklig överlevnadsfråga, säger Johan Danielsson.
Läs mer