Fråga facket Fråga facket

Ett sjukärende steg för steg och rehabilitering

Hur ser det ut på din arbetsplats när det kommer till hantering av en kollega som blir sjukskriven? Har facket en roll att fylla i kollegans väg tillbaka till arbetsplatsen och hur ser den i så fall ut?


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Målgrupp: Skyddsombud, arbetsmiljöombud, ledamöter i skyddskommitté, huvudskyddsombud, regionala skyddsombud, fackligt förtroendevalda samt chefer/ arbetsledare.

Innehåll: Hur ser det ut på din arbetsplats när det kommer till hantering av en kollega som blir sjukskriven? Har facket en roll att fylla i kollegans väg tillbaka till arbetsplatsen och hur ser den i så fall ut? 

Vi kan alla drabbas av sjukdom när som helst i livet. Vilka lagar, regler och villkor gäller egentligen och hur påverkar det den enskilda personen? I den direkta och akuta fasen förväntas samhället ta ett stort ansvar, hur fungerar det? Och senare, vägen tillbaka till arbetsplatsen, vem ansvarar för vad och hur kan du som fackligt förtroendevald stötta din kollega? Det är en djungel av regler och allmängiltiga förfaringssätt som finns och varje ärende är unikt. Den här kursen handlar inte bara om hur du som skyddsombud förebygger sjukdom på din arbetsplats, den handlar också om hur du i din roll har möjlighet att hjälpa din kollega genom rehabiliteringen och tillbaka till jobbet.

Kurslängd: 24 timmar fördelat på tre heldagar.

Ekonomi: Den anmäldas företag står för deltagaravgiften.

Intresseanmälan: Är du intresserad av att gå en arbetsmiljöutbildning, klicka här för att fylla i formuläret.
OBS. Nu kan du ansöka digitalt till de fackliga kurserna på Ädelfors folkhögskola. Gå till www.adelfors.nu. Du slipper all pappershantering, din ansökan går fram omedelbart och en bekräftelse skickas direkt till din mail. En digital ansökan är dessutom miljövänlig och säker.

Ledighet söks i enlighet med Förtroendemannalagen (FML) 6-7§§.